הדברת כנימות - איך מזהים כנימה קמחית ואיך נפטרים ממנה? טיפים ופתרונות

איך להגן על הצמחים שלכם מכנימה קמחית – המדריך המלא

כנימות הם חלק מהמזיקים הנפוצים בגינות ובחממות בישראל. לא מעט גננים חובבים ומקצועיים מתמודדים עם הבעיות הללו, והשפעתם על בריאות הצמחים יכולה להיות הרסנית אם לא מטפלים בה בזמן. מזיקים אלו פוגעים בצמחים בכך שהם מוצצים מהם את הלשד, מעכבים את הצמיחה ומובילים להידרדרות כללית במצב הצמח.

במאמר נצלול לעומק על הכנימות ועש המנהרות, נבין את הנזק שהם גורמים, נלמד איך לזהות אותם ונציג את הדרכים היעילות להיפטר מהם. נעסוק בפתרונות הטבעיים והדברה כימית, ונציג טיפים לשמירה על הצמחים מפני נזקים עתידיים.

כנימות בצמחים - כנימה קמחית בצמחים

עולם הכנימות – מזיקים קטנים, נזק גדול

הכנימות הן חרקים זעירים שמסוגלים לגרום לנזק רב לצמחייה בבית ובגינה. הנפוצות הן כנימה קמחית, כנימת עלה ומגן, כאשר כל אחת מהן פועלת בצורה קצת שונה וגורמת לנזק ייחודי לצמחייה. הן מתחברות לצמח, יונקות ממנו את הלשד וגורמות לצמיחה איטית, לעלים מצהיבים ולפגיעה כללית במראה ובבריאות של הצמחייה.

איך נראית כנימה?

הן חרקים זעירים, בגודל של 1-3 מ"מ, עם גוף רך וצורת אגס. הן מגיעות במגוון צבעים, בהתאם לסוגן ולמיקום שבו הן חיות. הן יכולות להיות ירוקות, צהובות, שחורות, אפורות, ורודות ואף חומות. בדרך כלל, קל לזהות אותן כשהן מתקבצות במושבות גדולות על חלקי הצמח הרכים יותר – כמו העלים והגבעולים הצעירים. לרוב הכנימות יש מחושים ארוכים ורגליים דקות, המאפשרות להן לנוע לאט על הצמחיה.

בנוסף, ניתן לזהותן לפי ההפרשה הדביקה שהן משאירות מאחוריהן, הנקראת "טל-דבש", מה שמוביל פעמים רבות להופעת פטריות עובש שחור על הצמחיה. כנימה קמחית, אחת הזנים הנפוצים, נראית שונה משאר הכנימות בזכות המראה הלבן-אבקתי שלה. היא מצופה בחומר שעוותי שמעניק לה מראה הדומה לגוש קטן של קמח או צמר גפן.

סוגי כנימות נפוצים: הדברת כנימה קמחית – המזיק המוכר ביותר

הכנימה הקמחית היא אחד המזיקים הנפוצים בגינות ובבתים בישראל. היא נראית כמו גוש קטן של קמח או צמר גפן, וצבעה לרוב לבן או אפור. היא תוקפת בעיקר את החלקים הרכים, כמו העלים והגבעולים, ומותירה אחריה נזק משמעותי אם לא מטפלים בה בזמן. הכנימה הקמחית מפרישה נוזל דביק שנקרא טל-דבש, שמזמין פטריות ועובשים שממשיכים לפגוע בצמח גם אחרי שהכנימה כבר נעלמה.

איך נראית כנימה קמחית?

כנימה קמחית היא חרק זעיר בגודל של 1-3 מ"מ. היא מצופה בחומר שעוותי שמעניק לה מראה לבן דמוי קמח, מה שמקנה לה את השם.

איך נפטרים מכנימה קמחית?

הדרך היעילה להיפטר מהכנימה הקמחית היא באמצעות תרסיסים ייעודיים, כמו קונפידור, שמספק טיפול מערכתי לצמחייה ומונע חזרה של המזיק. בנוסף, ניתן להשתמש בפתרונות טבעיים כמו שמן נים או הדברה ביולוגית באמצעות טורפים טבעיים של מזיקים.

הדברת כנימות עלה | כנימת עלה - מזיק קטן ונפוץ במיוחד

כנימת עלה היא חרק קטן, לרוב בצבע ירוק, אך קיימת גם במגוון צבעים נוספים כמו צהוב, שחור ואפור. הכנימה תוקפת את עלי הצמחיה, במיוחד צמחייה רכה כמו עלי חסה, עגבניות וצמחי נוי. הנזק שנגרם כתוצאה ממציצת לשד העלים עלול להוביל להצהבה, התעוותות של העלים ולהאטת הצמיחה. הן נוטות להתפשט במהירות, וניתן לראותן מתמקמות על פני שטח רחב.

איך מורידים כנימות מעלים?

בשלבים הראשונים, ניתן להסיר מזיקים באופן ידני בעזרת מגבת לחה או באמצעות שטיפה חזקה במים. לאחר מכן, ניתן להשתמש בתרסיס סבון אשלגן או שמן נים כדי להבטיח שהכנימות לא יחזרו. אם ההדבקה חמורה, יש להשתמש בחומרי הדברה מקצועיים.

כנימות מגן – מה עושים כשהן מופיעות על הצמחים?

כנימות מגן הן בעלות מעטה קשיח שמספק להן הגנה טבעית מפני חומרי הדברה מסוימים. בניגוד לכנימות אחרות, הן נראות כמו כתמים קטנים וקשים על הצמחייה, בצבעים שמזכירים את קליפת העץ או הצמחייה. הן מתמקמות על הגבעולים והעלים ופוגעות בצמח על ידי מציצת הלשד שלו, מה שמוביל לנבילה והצהבת עלים.

איך להיפטר מכנימת מגן?

כנימת מגן היא עקשנית בשל המעטה הקשיח שלה. שימוש בחומרי הדברה מערכיים כמו הקונפידור הוא אחת הדרכים היעילות ביותר להיפטר ממנה. תרסיסים אלה נספגים בצמח והורגים מזיקים תוך כדי כך שהצמח ממשיך לתפקד כרגיל.

קימחון וכנימות - מחלות צמחים - מזיקים בצמחים | תמונת קולאז'

האויב השקט של הצמחייה

אם יש לכם גינה, צמחייה בבית או במרפסת, רוב הסיכויים שנתקלתם בכנימה קמחית לפחות פעם אחת. הכנימה הקמחית היא מזיק קטן אך עקשן, שמסוגל להרוס במהירות צמחייה בריאה אם לא מטפלים בה כראוי. מה שמאפיין את הכנימה הזו הוא המראה הלבן שלה, שדומה לכתמי כותנה או קמח שמכסים את הצמחייה.

הן אחד המזיקים הנפוצים והעקשניים ביותר בגינות, חממות ואפילו בצמחי בית. מדובר בחרקים קטנים שמסוגלים לגרום לנזק רב לצמחייה, כאשר הנגיעות מתפשטת ללא טיפול מהיר. הן נוטות להתמקם על בעלים, בגבעולים ובפרחים של הצמחים, ושם הן יונקות מהם את הלשד – הנוזל שמספק לצמחייה את החומרים החיוניים לצמיחתה.

הן לא רק מחלישות את הצמח בכך שהן גוזלות ממנו נוזלים, אלא גם מפרישות חומר דביק שמכונה "טל-דבש" – מצע מעולה להתפתחות פטריות מזיקות שעלולות להחמיר את הנזק. עם הזמן, הנזק המצטבר יכול להוביל להאטה בצמיחת הצמח, הצהבת עלים ואפילו מוות.

מהי כנימה קמחית ולמה היא מסוכנת לצמחים שלכם?

הכנימות הן חרקים קטנים המשתייכים למשפחת המזיקים ומגיעים בצבעים שונים: ירוק, צהוב, חום או שחור. הכנימה הקמחית היא אחת מהסוגים הנפוצים, ומוכרת בזכות המראה הלבן-אבקתי שלה, המזכיר כותנה או קמח (ומכאן שמה). הן מתרבות במהירות רבה, בעיקר במזג אוויר חם ולח, ויוצרות מושבות גדולות הממוקמות בעיקר בחלקים התחתונים של הצמח.

איך הכנימות פוגעות בצמחים?

הכנימות ניזונות מלשד הצמחייה על ידי מציצה ישירה מהעלים, הגבעולים או הפרחים. הנזק לצמחייה מתבטא בהצהבת העלים, האטה בצמיחה ולעיתים אף מוות של הצמח אם הבעיה לא מטופלת בזמן. הן גם מפרישות נוזל דביק, "טל דבש", אשר משמש כמצע לפטריות עובש הפוגעות בצמח עוד יותר.

השפעה ישירה

כאשר הכנימות מתיישבות על הצמחייה, הן מתחילות במציצת הלשד מתוך הגבעולים והעלים. פעולה זו פוגעת במאזן הנוזלים והחומרים המזינים של הצמחייה, דבר שמוביל להיחלשות כללית. הצמח מגיב בכך שהוא מאט את הצמיחה, והעלים נראים חיוורים או יבשים.

במקרים חמורים, הכנימות עלולות לגרום למות הצמחייה, אם לא מטפלים בה בזמן. במקביל, הן מפרישות טל-דבש, שמוביל להתפתחות פטריות שחורות הנקראות "עובש פייחי". הפטריות הללו מכסות את הצמחייה ומפריעות לה לבצע פוטוסינתזה, תהליך החיוני לייצור אנרגיה בצמחים.

השפעה עקיפה

מעבר לפגיעה הישירה בצמח, ההפרשה הדביקה שלהן מושכת אליה נמלים, אשר "מגנות" עליהן מפני הטורפים הטבעיים. בכך, הנמלים תורמות לשרידות והתרבות מזיקים בגינה.

איך מזהים נגיעות של כנימה?

  • כתמים לבנים (במקרה של כנימה קמחית) או ירוקים-שחורים בחלקים הנמוכים של הצמחייה.
  • עלים מצהיבים, מתייבשים או מתעוותים.
  • נוזל דביק על הצמחייה וסביבתה.
  • גבעולים חלשים ועלים נפולים.

איך מזהים כנימה קמחית? – סימנים ראשונים לנזק

הכנימה הקמחית נוטה להתחבא בעיקר בחלקים הנמוכים והפחות נגישים של הצמחייה, כמו מתחת לעלים ובמפרקים של הענפים. כשמסתכלים מקרוב, ניתן להבחין במקבצים קטנים של כנימות שנראות כמו כדורי כותנה לבנים. הכנימה יכולה להופיע גם על הגזע, הגבעולים והפירות – כל מקום שבו היא יכולה למצוץ את לשד הצמחייה.

סימנים לזיהוי:

  1. כתמים לבנים דמויי קמח או כותנה – בעיקר מתחת לעלים ובקצוות הצמח.
  2. עלים מצהיבים או נושרים – כאשר הכנימה מוצצת את נוזלי הצמח, העלים מתייבשים ונפגעים.
  3. הפרשה דביקה (טל-דבש) – מפרישות נוזל מתוק שיכול להוביל להיווצרות של פטרייה שחורה שנקראת "עובש פייחי".
  4. צמיחה מעוכבת – צמחייה שנפגעה תראה פחות חזקים, ועם הזמן תראו התנוונות כללית.

צמחים פגיעים:

בעוד שכל צמח עשוי להיות מטרה, הקמחיות אוהבות במיוחד צמחייה עסיסית (סוקולנטים), צמחי עציצים ביתיים כמו קקטוסים, צמחי גינה כמו עצי הדר, ואפילו ירקות כמו עגבניות ומלפפונים.

כנימות בעלים ובצמחים

למה הכנימה הקמחית מסוכנת?

כנימה קמחית לא רק מזיקה ישירות לצמח בכך שהיא יונקת ממנו את הנוזלים, אלא גם גורמת לנזק משני. הנוזלים המתוקים שהיא מפרישה, טל-הדבש, מושכים נמלים וגם מעודדים התפתחות של פטריות. זהו שילוב הרסני – הנמלים מגנות עליהן מפני הטורפים הטבעיים, והפטרייה השחורה חוסמת את יכולת הצמחיה לבצע פוטוסינתזה. כך, הנזק שנגרם לצמח מוכפל והוא נחלש במהירות. בנוסף, הכנימה הקמחית מתרבה במהירות ויכולה להדביק צמחים שכנים, מה שהופך את הבעיה למרחבית ולא רק מקומית.

האם הן מסוכנות?

הן אינן מסוכנות לאדם, אך הן מסוכנות מאוד לצמחייה. הן יונקות מהצמח את הנוזלים החיוניים לו, מפרישות טל-דבש שמוביל להתפתחות פטריות ומחלות נוספות, ולעיתים קרובות גורמות להצהבת עלי הצמחייה ולהיחלשות כללית של הצמחייה. אם לא מטפלים בהן בזמן, הנזק יכול להיות בלתי הפיך ולהוביל למותו של הצמח.

איך נפטרים מכנימות? – הפתרונות הטבעיים והמקצועיים

1. הדברה ביולוגית – שימוש בטורפים הטבעיים

פתרון ידידותי לסביבה ויעיל לטווח הארוך הוא שימוש בטורפים הטבעיים של המזיקים. חרקים מסוימים, כמו פרת משה רבנו או צרעות טפיליות, ניזונים מהכנימות או משתמשים בהן לאכסון הביצים שלהן, מה שמוביל לחיסול המושבות.

שימוש בטורפים הטבעיים מקטין את הצורך בשימוש בכימיקלים בגינה ומשמר את האיזון האקולוגי.

2. שמנים טבעיים

שימוש בשמנים הטבעיים כמו שמן נים (Neem oil) נחשב לאחד הפתרונות הטבעיים היעילים ביותר להדברתן. השמן פועל כחומר הדברה טבעי המונע מהכנימות לנשום ולמצוץ את לשד הצמחייה. ריסוס שמן נים על הצמחייה במרווחים קבועים יכול לסייע רבות במאבק כנגד מזיקים.

ניתן לערבב גם שמן קנולה או שמן חמניות עם מים וסבון כלים, ולרסס את התערובת על הצמחים הנגועים. שמן זה יוצר שכבת הגנה על גופם של מזיקים, מה שגורם להם להתייבש ולמות.

3. סבוני ההדברה הטבעיים

סבוני הדברה מבוססי אשלגן הם עוד פתרון טבעי ויעיל. סבונים אלו שוטפים את המזיקים מגוף הצמח ופוגעים ביכולת שלהן לשרוד. החומר אינו מזיק לסביבה או לבעלי חיים, וניתן לרססו ישירות על הצמחייה הנגועה.

4. שימוש בחומרי הדברה כימיים

אם הנגיעות חמורה ולא ניתן להשתלט עליה באמצעות פתרונות טבעיים, ניתן להיעזר בתכשירי הדברה כימיים. קיימים תכשירים ייעודיים להדברתן, אך יש להשתמש בהם בזהירות ולהקפיד על הנחיות היצרן.

דוגמאות למוצרים להדברה:

  • "פלאש" – תרסיס ייעודי להדברת כנימה קמחית – חומר חזק שמיועד לטיפול נקודתי כנגד כנימות על צמחים​.
  • "קונפידור" – תכשיר סיסטמי להדברה – תרסיס שמבוסס על חומרים כימיים המיועדים להדברת מזיקים כמו כנימה קמחית על עצים וצמחי גינה​.

טיפים לשמירה על גינה חפה מכנימות

1. בדיקות שוטפות

מומלץ לבדוק את הצמחים שלכם אחת לשבוע, במיוחד בעונת הקיץ כאשר הכנימות נוטות להתרבות. חפשו אחר סימני טל-דבש, כתמים לבנים או עלים מצהיבים כדי לאתר אותן בזמן.

2. שמירה על תנאים אופטימליים

צמחים בריאים הם עמידים יותר לכנימות. דאגו להשקות בצורה מאוזנת ולדשן את הצמחייה במידה הנכונה כדי לחזק את מערכת החיסון הטבעית שלהם. צמחים חלשים הם מטרה קלה לכנימות, ולכן חשוב לשמור על תנאים טובים לצמיחה.

3. שימושים במוצרים טבעיים למניעה

חומרים כמו שמן נים או סבון אשלגן יכולים לשמש גם כאמצעי מניעה, ולא רק כטיפול לאחר הופעת הכנימות. ריסוס שגרתי של הצמחייה יסייע בהרחקת מזיקים מבעוד מועד.

הדברה כימית בכנימה קמחית | האם ניתן להשתמש ב- חומר הדברה כימי בגינה עבור טיפול בכנימות?

שימושים בחומרי הדברה כימיים נחשבים לאחת הדרכים המהירות והאפקטיביות להיפטר ממזיקים כמו הכנימה הקמחית. אך יחד עם זאת, יש לקחת בחשבון שהדברה כימית עלולה לפגוע בצמחים רגישים או לגרום להשפעות שליליות בסביבה אם לא משתמשים בחומרים בצורה אחראית. מומלץ להשתמש בחומרי הדברה כימיים כמו הקונפידור כאשר ישנה נגיעות רחבה או במקרים בהם הפתרונות הטבעיים אינם מצליחים.

סוגי כנימות נפוצות

איך למנוע את חזרתן?

1. ניקוי תכוף של הצמחייה

חשוב לבדוק את הצמחייה שלכם בתדירות, במיוחד בעונות בהן הן נוטות להתרבות. סריקה תכופה של הגבעולים והעלים תעזור לזהות נגיעות מוקדם ולמנוע את התפשטותה. ניתן לנקות את הצמחייה בעזרת מטלית לחה או מים ולסלק אותן לפני שהן מתפשטות.

2. שתילה מגוונת

שתילה של צמחים שונים בגינה יכולה לעזור למנוע את חזרת הכנימות. גיוון בצמחייה יוצר סביבה פחות אטרקטיבית לכנימות ומפחית את הסיכויים לנגיעות. ניתן לשלב צמחים עם עלים קשיחים יותר, המרתיעים אותן, לצד צמחים רכים שיותר פגיעים.

3. דישון והשקיה נכונים

צמחים בריאים הם עמידים יותר לכנימות. הקפידו על דישון נכון והשקיה סדירה, והימנעו מהשקיית יתר שעלולה לגרום לצמחים להיחלש ולהיות יותר פגיעים למזיקים. הצמחים שלכם זקוקים לאיזון כדי לשמור על חוסנם.

המלצות למוצרים להדברת כנימות

לסיום, הנה כמה מוצרים יעילים להדברה, אותם תוכלו לשלב בטיפול בגינה שלכם על מנת להבטיח הגנה אופטימלית מפני מזיקים:

1. נימפר – תרסיס אורגני להדברת כנימת עלה, כנימה קמחית ועש הטבק

נימפר הוא תרסיס אורגני יעיל המבוסס על שמן עץ הנים, פתרון טבעי ובטוח להדברת כנימות ומזיקים נוספים. שמן הנים ידוע כמרחיק מזיקים בזכות היכולת שלו לשבש את תהליך הגדילה והרבייה של הכנימות, מבלי לגרום נזק לצמח או לסביבה. התרסיס מתאים לצמחייה רגישה בה נדרשת זהירות רבה בשימוש בחומרים כימיים, והוא גם בטוח לשימוש על צמחי מאכל, שכן הוא אינו משאיר שאריות מזיקות. נימפר מצוין לטיפול בכנימות עלה, כנימות קמחיות ועש הטבק, ונחשב ליעיל בתור פתרון אקולוגי שאינו פוגע באיכות הצמח.

2. פלאש – קוטל כנימות קמחיות וכנימות עלה

פלאש הוא תרסיס כימי המיועד להדברה, ומספק פתרון מהיר ויעיל לטיפול במושבות גדולות. תכשיר זה יעיל מאוד במקרים חמורים של נגיעות כנימות, והוא נועד לפעול במהירות לחיסול המזיק. התכשיר מתאים לצמחי גינה ועצים, והוא מיועד לשימוש חיצוני בלבד. פלאש מהווה פתרון מושלם למי שזקוק לטיפול אגרסיבי ומהיר, כאשר הפתרונות הטבעיים אינם מספיקים. חשוב להקפיד על הוראות השימוש במדויק, כדי למנוע נזק לצמח או לאדמה.

3. קונפידור – תכשיר סיסטמי להדברת כנימות ומזיקים אחרים

קונפידור הוא תכשיר הדברה סיסטמי, שפועל באמצעות ספיגה ישירה של החומר בצמח. החומר נמשך למערכת כלי ההובלה של הצמח, ומגן עליו לאורך זמן מפני כנימות ומזיקים נוספים כמו תריפסים ועש המנהרות. בזכות הפעולה הממוקדת שלו, קונפידור מספק הגנה ארוכת טווח לצמחים ומבטיח מניעה של חזרת מזיקים. המוצר מתאים לעצים וצמחי גינה, והוא יעיל לטיפול במזיקים המתקשים להגיע לחלקים פנימיים של הצמח. כמו בכל תכשיר כימי, יש לפעול לפי הנחיות היצרן ולשמור על כללי זהירות.

4. נימיקס 45 – קוטל מזיקים טבעי אורגני

נימיקס 45 הוא פתרון הדברה טבעי שמבוסס על חומרים המופקים מעץ האזדרכת ההודית. התכשיר מיועד להדברת כנימות ומזיקים נוספים בצורה אקולוגית, ומספק פתרון ארוך טווח. הוא יעיל גם במניעת חזרת המזיקים ומאפשר שמירה על הצמחים בסביבה אקולוגית ונטולת כימיקלים. נימיקס 45 מתאים לשימוש במגוון סוגי צמחים, כולל ירקות וצמחי נוי, ומציע שילוב של יעילות ובטיחות בסביבה הביתית והחקלאית.

כנימת עלה - כנימות עלה

מגוון רחב של מוצרים לבצע הדברת כנימות באופן יעיל עם משלוח מהיר עד הבית - צור מרקט

אם הצמחים שלכם סובלים ממזיקים כמו כנימות קמחיות, עלה או מגן, אין צורך לדאוג יותר! באתר צור מרקט תמצאו מגוון רחב של מוצרים ייעודיים להדברת כנימות מכל סוג, שיסייעו לכם להגן על הצמחים שלכם בצורה היעילה ביותר. בצור מרקט תוכלו למצוא מגוון רחב של תכשירי הדברה טבעיים וכימיים, לצד פתרונות אורגניים וביולוגיים המתאימים לכל סוגי הגינות – מגינות נוי ועד חממות מקצועיות. והכי טוב? המוצרים מגיעים אליכם עם משלוח מהיר עד הבית, כך שתוכלו להתחיל בטיפול במזיקים בהקדם האפשרי.

המוצרים המובילים לטפל בכנימות בצור מרקט:

  1. נימפר: תרסיס אורגני להדברה יעילה של כנימת עלה וכנימה קמחית - תרסיס אורגני שמבוסס על שמן נים, יעיל לטיפול בכנימות באופן טבעי ומאושר לשימוש על צמחים אכילים.
  2. קונפידור: תכשיר סיסטמי להדברה יעילה של כנימה קמחית וכנימת עלה - תכשיר סיסטמי חזק שחודר לצמח ומטפל בכנימות באופן יעיל לאורך זמן.
  3. פלאש: קוטל כנימה קמחית וכנימת עלה - תרסיס כימי מהיר שמטפל בכנימות קמחיות ובמזיקים נוספים.

למה לבחור בצור מרקט?

  • מגוון ענק של מוצרים - לכנימות וסוגים נוספים של מזיקים.
  • משלוח מהיר עד הבית - תוכלו לקבל את המוצרים תוך 1-3 ימי עסקים בלבד.
  • תמיכה וייעוץ מקצועי - נשמח לעזור לכם לבחור את המוצר המתאים ביותר לצמחים שלכם.

אל תתנו לכנימות לפגוע בגינה שלכםלחצו כאן והזמינו עוד היום את המוצרים להדברה מצור מרקט ותהנו מצמחים בריאים ומוגנים!